Kako su majice s likom bendova došle u modu

Mnogi se s nostalgijom prisjećaju dana kada su majice s likom ili logom bendova nosili samo ljudi koji taj bend doista i slušaju. Takvi su se odjevni komadi mogli kupiti samo na koncertima, ali danas u izlogu mnogih dućana možemo vidjeti likove Davida Bowieja ili Nirvane. Ako ste se ikada pitali kako se to dogodilo, evo odgovora.

Vjerovali ili ne, taj modni trend u svijet je uvela samo jedna osoba – Viviene Westwood. Ona je bila modna kreatorica koja je 70ih godina radila odjeću za ‘SEX’ koju je vodio Malcolm McLaren, osnivač grupe Seks Pistols. On je u svojim dućanima prodavao robu koja je bila popularna među pripadnicima supkultura. Nakon nekog vremena, taj način odijevanja postao je sinonim za otpor tradicionalnim vrijednostima, te su takve majice počeli nositi mladi, bez obzira na glazbene ukuse.

Krajem devedesetih godina takav stil dodatno je proširio Marc Jacobs, koji je uzeo inspiraciju iz grunge glazbe te počeo izbacivati odjeću od flanela ili s kariranim uzorkom te razderane traperice. New York je taj stil veoma brzo prigrlio, a onda se on počeo širiti i na ostatak svijeta. Grunge je prestao biti samo glazbeni stil te se proširio i na modni izričaj.

U ovom stoljeću se situacija još malo izmijenila te tako možemo vidjeti kako glazbenici sami izbacuju svoje linije odjeće te i sami nose majice drugih bendova. S obzirom da će se nešto lakše uhvatiti u modnom svijetu ako je osoba koja neki stil nosi i sama popularna, činjenica da poznati i slavni nose majice bendova olakšala je širenje tog trenda i među ostalom populacijom.

Ali naravno, s tim širenjem dolazi i do smiješnih situacija, kao na primjer slučajeva gdje mladi nose poznatog smileyja Nirvane, a nikada za taj bend nisu ni čuli. Ali možemo li im zbilja zamjeriti? To je sad u modi, zar ne?